Janny ter Braak

Ik ben psychiater sinds 2000. Mijn specialistenopleiding heb ik bij het AMC in Amsterdam gevolgd. Van 2000 tot 2006 heb ik bij de GGZ In Geest gewerkt. Bij de afdelingen ouderen (ambulant en kliniek), ziekenhuispsychiatrie en volwassen poli Spaarnepoort. Van 2006 tot 2018 werkte ik bij GGZ Noord Holland Noord, eerst bij de divisie ouderen, daarna bij de consultatieve en liaisondienst in Medisch Centrum Alkmaar. Inmiddels heb ik alleen nog maar een eigen praktijk.

De mens in zijn context zien en invloeden van de omgeving in de behandeling betrekken vind ik belangrijke aspecten aan de behandeling. Vandaar dat ik naast psychiater ook  relatie- en gezinstherapeut ben. In 2006 startte ik met de opleiding voor EFT therapeut (emotionally focused therapy) en ben inmiddels gevorderd therapeut hierin. In 2017 ben ik opleiding voor schematherapeut gestart en inmiddels senior schematherapeut. De basistraining voor EMDR (eye movement desensitisation and reprocessing) heb ik in 2018 gevolgd en afgerond. 

Sinds 2010 heb ik naast mijn baan als psychiater bij de GGZ Noord Holland Noord een eigen praktijk. In 2011 heb ik dit uitgebreid in Haarlem. De kleinschaligheid, het persoonlijke contact en het zelf vorm kunnen geven waren redenen om een eigen praktijk te starten. In het begin deed ik dit voornamelijk als relatietherapeut. Ik werkte zeer nauw samen met twee EFT- relatietherapeuten in omgeving Alkmaar. Momenteel ligt de nadruk op individuele behandelingen, waarbij er altijd oog is voor het systeem/relatie/gezin. 

Doelgroep:

In mijn eigen praktijk richt ik me zowel op individuen als ook op echtparen. Sinds een aantal jaren geef ik één keer per jaar een schema-psychotherapiegroep gedurende 20 keer. 

Samen met een EFT collega, Kiki Nelissen, heb ik meerdere preventiecursussen gegeven: Hou me vast voor echtparen (niet vergoed). Ik doe dit momenteel niet meer maar mijn collega nog wel. zie voor meer informatie  www.eft.nl

Werkwijze:

Ik werk veel met genogrammen (familie en persoonlijke geschiedenis) en het herkennen van patronen die zich herhalen. Zowel binnen het individu als ook tussen individuen. Verschillen tussen individuen en met name die tussen man en vrouw zijn belangrijke aandachtspunten. Tevens is de hechtingstheorie mijn vertrekpunt.  Binnen de werkwijze van zowel de schematherapie als ook de emotionally focused therapy van Sue Johnson komt deze theorie duidelijk aan bod.

In het hier en nu werken, gericht op de emotie en interactie zijn zeer krachtige behandelingsaspecten. Daarnaast zijn humor, relativering, oprechtheid en samenwerking belangrijke items binnen de therapie.

Voor afspraak of informatie:

- aanmelding per e-mail of telefonisch

- 1 of 2 intakegesprekken, inclusief vragenlijsten

- aansluitend wordt gezamenlijk behandelplan vastgesteld, waarbij afspraken over frequentie van de behandelcontacten.

tel: 06-29136771
maandag t/m vrijdag: b.g.g. kunt u voicemail inspreken en bel ik u z.s.m. terug.
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactgegevens

Janny ter Braak , Psychiater en relatietherapeut

Zijlweg 144,

2015 BH Haarlem
tel: 06-29136771

 

 • Praktijk:  maandag t/m woensdag
 • Wachttijd aangepast 21 mei 2024  patiëntenstop.  Soms komt er weer een plek vrij maar wanneer is slecht te voorspellen 
 • Op dit moment kan ik voor 2024 geen patiënten meer van de ZK-groep aannemen. Doorrekenend zit ik al aan mijn budgetplafond. 
 • Ik heb alleen contract met: 
  DSW:  Inclusief  Twente Zorgverzekeraar, en Stad Holland Zorgverzekeraar,
   
  ONVZ: inclusief  VvAA, PNO zorg en Jaaah 
   
   
  O.W.M. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid U.A. 
   
  Zilveren Kruis inclusief Pro Life Zorgverzekeringen en One Underwriting B.V. ,  Interpolis Zorgverzekeringen N.V.,  FBTO Zorgverzekeringen N.V., en  De Friesland Zorgverzekeraar N.V.,
   
 • Voor andere verzekeraars kunt u bij hen informeren wat hun vergoeding wordt bij ongecontracteerde zorg.  Tot nu toe bij restitutiepolis 100 % vergoeding. Bij naturapolis slechts gedeeltelijk.  Het lijkt dat bepaalde verzekeraars geen restitutiepolis meer voor de GGZ aanbieden. Daarnaast nemen zij niet het NZA tarief maar spreken over marktconformtarief, wat veel lager kan zijn. 
 • Indien in behandeling en afspraak wordt binnen 24 uur afgezegd wordt 50 euro berekend. Dit kan niet bij zorgverzekeraar worden gedeclareerd. Het zogenaamde no-show tarief.  
 • Specialisatie: algemene psychiatrie, schematherapie en relatieproblemen
 • Voertaal: NL
 • Vereniging: Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Nederlandse Vereniging voor gezins- en relatietherapie, Stichting EFT Nederland en Vereniging voor Schematherapie.

 

Contactformulier

Routekaart